AUTHENT-NET - Food Authenticity Research Network
Projekt je zaměřený na usnadnění udržitelné spolupráce mezi národními a mezinárodními orgány pro financování výzkumu v oblasti autenticity potravin. Cílem je zlepšit konkurenceschopnost v rámci potravinového řetězce a důvěru spotřebitelů, a to prostřednictvím lépe koordinovaných a nákladově efektivních aktivit ve výzkumu a vývoji.
EK, H2020 (H2020-SFS-2015-1-696371), doba řešení projektu 1.4.2016 – 31.3.2018
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Spolupracující subjekt: koordinátor projektu – Fera Science Ltd, York, UK
Typ spolupráce: Coordinated Supported Action
MultiCoop - Multidisciplinary approach to strengthen cooperation and establish novel platform for comprehensive assessment of food and feed safety
Projekt je zaměřený na posílení spolupráce a podporu vzniku nových projektů a rozvoje lidských zdrojů pro zúčastněné partnery (VŠCHT Praha, QUB a BOKU) prostřednictvím rozvoje excelence a odbornosti v oblasti komplexního posuzování bezpečnosti potravin a krmiv.
EK, H2020 (H2020-TWINN-2015-Twinning, 692195), doba řešení projektu 1.1.2016 – 31.12.2018
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha a koordinátor projektu: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Spolupracující subjekt: The University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna (BOKU), Rakousko; Queen's University Belfast, Belfast, UK
Typ spolupráce: Twinning
FoodIntegrity - Ensuring the Integrity of the European food chain
Cílem projektu je vytvořit nástroje pro zajištění integrity potravinového řetězce. Projekt je zaměřený vývoj nástrojů pro usnadnění sdílení informací mezi zúčastněnými stranami v rámci integrity potravin jako např. vytvoření postupů pro harmonizaci a využití stávajících databází, identifikaci nedostatků v oblasti výzkumu zaměřeného na autentikaci potravin, vytvoření postupů pro ověřování autenticity potravin pro 3 klíčové komodity – olivový olej, lihoviny, mořské plody atd.
EK, FP7 (FP7-KBBE-2013-7-single-stage, no. 613688), doba řešení projektu 1.1.2014 – 31.12.2018
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Spolupracující subjekt: koordinátor projektu – Fera Science Ltd, York, UK
Typ spolupráce: Collaborative project
EU-China-Safe - Delivering an Effective, Resilient and Sustainable EU-China Food Safety Partnership
EK, H2020, číslo projektu H2020-SFS-2016-2, No. 727864
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Spolupracující subjekt: koordinátor projektu THE QUEEN'S UNIVERSITY OF BELFAST
Projekt je v realizaci.
Mikrořasy jako perspektivní zdroje omega-3 nenasycených mastných kyselin a jejich inkorporace do potravního řetězce člověka
TAČR – TA03011027 (2013-2016)
Partner z praxe: Ecofuel Laboratories, s.r.o.
Charakterizace a selekce C. sativa po potravinářské i nepotravinářské využití pomocí biotechnologických postupů a vysokokapacitních metod
TAČR – TA04010331 (2014-2017)
Partner z praxe: CANNABIS Pharma, s.r.o.
Intracelulární transport retrovirových proteinů a inkorporace obalových glykoproteinů
GAČR (17-24281S), doba řešení projektu 2017 – 2019
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha a koordinátor projektu: prof. Ing. Tomáš Ruml, CSc.
Typ spolupráce: vědecký výzkum
Interakce nanočástic modifikovaných přírodními látkami s biofilmy patogenních mikroorganismů
GAČR (17-15936S), doba řešení projektu 2017 – 2019
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha a koordinátor projektu: prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc.
Typ spolupráce: vědecký výzkum
Nové krevní biomarkery pro včasnou diagnostiku, prognózu a průběh Alzheimerovy nemoci
GAČR (17-05292S), doba řešení projektu 2017 – 2019
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha a koordinátor projektu: doc. Ing. Vladimír Setnička, Ph.D.
Spolupracující subjekt: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta
Typ spolupráce: vědecký výzkum
Nová komplexní strategie pro stanovení biologických efektů směsí chemikálií vyskytujících se v potravinách a potravních doplňcích
GAČR (16-06008S), doba řešení projektu 2016 – 2018
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha a koordinátor projektu: doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.
Spolupracující subjekt: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta
Typ spolupráce: vědecký výzkum
Dlouhodobý vliv různých typů hnojení na půdní biotu s důrazem na účinek organických polutantů spojených s lidskou činností
GAČR (16-07441S), doba řešení projektu 2016 – 2018
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc.
Spolupracující subjekt: Česká zemědělská univerzita v Praze
Typ spolupráce: vědecký výzkum
Příprava transgenních rostlin se zvýšenou rezistencí proti stresu
GAČR (15-22276S), doba řešení projektu 2015 – 2019
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Tomáš Macek, CSc.
Spolupracující subjekt: Univerzita Palackého v Olomouci / Přírodovědecká fakulta
Typ spolupráce: vědecký výzkum
Příprava, modifikace a charakterizace materiálů zářením
GAČR (108/12/G108), doba řešení projektu 2012 – 2018
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Václav Švorčík, DrSc.
Spolupracující subjekty: Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i., Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i., Ústav jaderné fyziky AV ČR, v. v. i.
Typ spolupráce: vědecký výzkum
Účinnost nových spektroskopických biomarkerů pro detekci časného stádia karcinomu pankreatu
AZV Ministerstvo zdravotnictví ČR (16-31028A), doba řešení projektu 2016 - 2019
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Vladimír Setnička, Ph.D.
Spolupracující subjekty: Ústřední vojenská nemocnice - Vojenská fakultní nemocnice Praha, Masarykova univerzita / Lékařská fakulta
Typ spolupráce: vědecký výzkum
Inovace systému integrované ochrany řepky pro omezení negativních dopadů současné technologie pěstování
MZe (QJ1610217), doba řešení projektu 2016 - 2018
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Spolupracující subjekt: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. – koordinátor; Agritec Plant Research s.r.o.; AGRO Chomutice a.s.; Česká zemědělská univerzita v Praze; OSEVA vývoj a výzkum s.r.o.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o.
Typ spolupráce: vědecký výzkum
Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (provo)výroba-spotřebitel
MZe (QJ1530272), doba řešení projektu 2015-2018
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Spolupracující subjekty: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
Typ spolupráce: vědecký výzkum
Diagnostické metody pro laboratorní kontrolu pravosti máku setého
MZe (QK1720263), doba řešení projektu
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Spolupracující subjekty: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Česká zemědělská univerzita v Praze
Typ spolupráce: vědecký výzkum